tiistai 4. marraskuuta 2014

Niitystä nurmea, ojankaivuuta ja rikkaruohojen polttopoistamista

Ojankaivuuta, niittoa ja möyhimistä.




Pihaa lisää selkiyttääksemme niitimme 1/4-osan niitystä ensin viikatteella, haravoimme sitten roskat pois ja ajoimme loput heinät ruohonleikkurilla pikkusilpuksi. Niitty on ollut muutoinkin nyt liian suuri.

Niitty kasvaa kauttaaltaan kukkien lisäksi roskaruohoa, joten meidän on niitettävä käsin työnnettävällä niittokoneella ensi kesän alussa orastava rikkaruohokasvusto pois. Tällöin niittykukkien kukinta viivästyy hieman, mutta rikkaruohokasvustosta lähtee näin pahin 'kärki', eikä niitä tarvitse nyppiä yksi kerrallaan, kuten tänä kesänä tein.


....tältä näytti niityn pääty ennen kuin niitimme sen maan tasalle.



...ja tältä näyttää tuleva uusi lisänurmemme. Hieman vaisulta vaikuttaa - korjataan asia keväällä kylvämällä apilaa joukkoon. 


Niitylle tekemämme polut ovat ruohottuneet hiemanAjattelimme ensi keväänä polttaa kaasupolttimella tiilipoluista rikkaruohonalut pois ja toistaa saman kerran-pari kesässä. Polttamalla voisimme puhdistaa silloin tällöin myös pihamme kiveystä ja pihahiekan reunuksia. 


Tiilipolku on kohtalaisen siisti, mutta kaipaa silti vuosittaista puhdistusta ruohoista. 

Myös mäntykaistale niityn ja pihan välissä oli alkanut heinittyä pahanpäiväisesti. Kukat kaartuivat niityn yli kaistaleelle ja ruohonleikkuusilppu taas lensi toiselta puolelta koristehakkeen päälle. Niitin niityltä kauttaaltaan 2 metriä leveän ja kaistaleen pituisen aukon, jonka yli ajoimme vielä kertaalleen ruohonleikkurilla. 


Täytetty, kallistettu ja jaloilla jyrätty 'oja' sekä toisella puolella nurmikaisteleena vastedes pidettävä niityn reuna.


Kaistale oli tehty vauvan syntymän aikoihin niin nopeasti, että vanhan, suoraan lapiolla leikatun nurmen raja oli jäänyt jyrkäksi. Nurmikon reuna oli peräti 10-15 cm kaistaletta ylempänä. Kaistaleen vierestä ei siis voinut leikata suoraan ruohoa - joten lopputuloksen arvaattekin.

Kaivoin koko kaistaleen toiseen reunaan 30  x  15 cm 'ojan', jonka täytin uudelleen samalla, ylös kaivetulla mullalla ja nurmella, mutta möyhin ruohotupsut käsin rikki ja pilkoin ne heitellen niitä ojaan niin, että reunasta tuli laakea. Suurimmat juurakot puhdistin seasta pois ja junttasin lopuksi mullan jaloilla tiiviiksi keväällä kylvettävää nurmea varten. 

Nyt voimme leikata kaistaleen ajettavalla leikkurilla molemmin puolin! 

Laitoin lisämultaa täytettyyn kohtaan, koska poistetut rikkaruohot olivat vieneet maata mukanaan. Keväällä pitänee juntata maahan vielä vähän lisää multaa, koska 'liitoskohta' vanhaan nurmeen on yhä hieman terävä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti